Maritime malerier som kunst – Udstillingstanker VI

Som forberedelse til arbejdet med udstillingerne til det nye M/S Museet for Søfart, der åbnede i Helsingør i oktober 2013, var jeg sammen med kolleger fra det gamle Handels- og Søfartsmuseet på studieture. Denne artikelserie rummer nogle af de overvejelser, som jeg gjorde mig dengang i 2008, og som kom til at indgå i forarbejdet til de nye udstillinger.

Den forrige artikel var At fotografere i udstillinger.

På flere museer, som ovenfor på Internationales Maritimes Museum Hamburg, blev en del af de maritime malerier præsenteret i klassisk kunstudstillingsformat.

En fordel ved denne udstillingsform er, at den kan appellere til andre publikummer end den traditionelle søfartsmuseale opstilling. Møder man udstillingstypen undervejs, giver den en behagelig afveksling med sine hvide vægge og enkle ophængning af malerierne.

Samtidigt er i særlig grad vigtigt for denne type præsentation, at udstillingen fremtræder enkel, velholdt og i takt med tiden. På billedet ovenfor fra Norsk Søfartsmuseum i Oslo skæmmedes de smukke billeder noget af de typiske 1970’er farver på væggene.

Med fare for at få alle kunsthistorikerne på nakken kunne man dog spørge om det ikke er synd “blot” at vise de interessante malerier som kunst? Er det ikke synd for alle de spændende historier, der derved ikke bliver fortalt?

Måske, men malerier rummer ligesom andre genstande så mange lag, fortællinger og muligheder, at det ville være en skam at fravælge en udstillingsform, blot fordi den kun fokuserede på genstandens æstetiske fremtræden.

Den Hirschsprungske Samling i København skabte en fin symbiose mellem kunst og historie for engang i nullerne, da de inviterede kulturhistorikere til at holde foredrag i deres sale om en bestemt type malerier. Søfartshistorikeren Hans Jeppesen fortalte fx om hvad der egentligt foregik på de mange søstykker, der til dagligt pryder salene som kunstgenstande, hvilket var meget lærerigt.

1 comment for “Maritime malerier som kunst – Udstillingstanker VI

 1. Helene hansen
  11. March , 2014 at 8:03

  Nogle virkelig flotte malerier.

  Jeg kigger meget rundt om på nettet efter malerier men syntes man finder så mange man godt kan lide, at man ikke kan bestemme sig 🙂

  Mvh
  Helene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *