Generation Iværksætter?

25. September , 2014
By

I dag havde vi på Center for Virksomhedshistorie besøg af professor Howard Aldrich fra University of North Carolina.

Professor Aldrich er sociolog og arbejder især med entrepreneurship, altså iværksætteri.

Til seminaret i dag fortalte han om en kommende artikel om brugen af begrebet generationer og generationenheder, altså om vores tendens til at gruppere meget store grupper mennesker efter deres fødselsår og forvente, at vi derved kan sige noget generelt om dem.

Begreberne baby-boomers, generation X og millenials er gode eksempler på disse grove generaliseringer.

Til slut fortalte professor Aldrich om en for ham meget interessant udvikling, især i Skandinavien. Hvor folkeskoler efter 2. verdenskrig har haft stort fokus på at skabe gode, demokratiske borgere, så er der nu en tendens fra både statslig og EU-plan i gang, hvor iværksætteri er kommet i fokus. Så tidligt som muligt skal børn og unge forstå økonomiske begreber som forrentning, afkast  og købmandsskab generelt.

Tendensen er ikke ny. Iværksætteri får megen positiv omtale i medierne – et godt eksempel er det strålende IT-program Harddisken på P1, der i de senere år har sat meget stort fokus på nye muligheder for at starte sin egen virksomhed.

Historisk set har skoler og uddannelser været centrale for at påvirke generationers syn på verden. Gode eksempler er læren om demokratiopfattelse efter 2. verdenskrig og læren om nationen i 1800-tallet.

Howard Aldrich kalder den skandinaviske tendens for et gigantisk eksperiment, som han glæder sig til at se resultaterne af. Han håber, at forskere følger med på sidelinjen, for danske børn kommer til at gå i skoler med noget anderledes mål end deres forældre og bedsteforældre, og effekten bliver sandsynligvis markant. En debat om emnet i Danmark virker det dog ikke som om, der har været, og måske indser vi først for sent, hvor meget vi har ændret…?

Edit: Da jeg ville poste et link til denne post på Facebook, dukkede denne artikel op øverst i mit feed. En 17-årig iværksætter, der omsætter for millioner!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *