Smartphonelufthavnen og iPhone 5

For nylig blev den næste iPhone i rækken annonceret af Apple.

Både tilfredse og utilfredse brugere fulgte den veltilrettelagte event tæt og efter den første begejstring over en ny telefon med nye features havde lagt sig, begyndte dommene at brede sig på internettet. Mange gjorde opmærksom på at den nye iPhone 5 vil blive en fin telefon i samme smukke design som forgængeren.

Men en fornemmelse af utilfredshed begyndte også at brede sig. Den nye iPhone 5 var bare mere af det samme, ligesom dens forgængere.

Gennemgår man listen over forbedringer fra iPhone 4S til den nye mobil er det da også evolution snarere end revolution, der præger billedet:

  • Større og mere farvemættet skærm
  • Bedre kamera med bedre videostabilisering og beskyttelse af kameralinsen.
  • Understøttelse af LTE og HSPA+ netværk for hurtigere dataforbindelser.
  • Hurtigere processor
  • Længere batteritid
  • Lavere vægt
  • Bedre mikrofoner og højttalere

Alt sammen gode og fornuftige forbedringer, men desværre også temmelig kedsommelige. Skal man bruge en ny telefon er der fortsat mange gode grunde til at vælge en iPhone, men der er ikke noget nyt, der driver verdenen fremad.

Selve den oprindelige iPhone var ellers med til at indlede en revolution, der for mange af os dramatisk har ændret hverdagen. Altid at have internettet i sin lomme gør megen paratviden overflødig, ligesom planlægning nu kan udføres i sidste øjeblik.

Af senere store forbedringer i smartphoneverdenen må nævnes Apples Retina-skærm, som blev introduceret med iPhone 4. Efter at vi alle har brugt skærme med en opløsning på omkring 70-100 DPI, punkter pr tomme, i årevis, gav Retina-skærmen pludselig en fabelagtig klarhed med sine over 300 DPI, hvilket endda overgår bogtryk.

Men måske er tiden ikke til store innovationer indenfor hardware eendnu? Måske har vi kun kradset i overfladen af, hvad der er muligt, nu da næsten alle går rundt med et kraftværk af en computer i inderlommen? Måske er det inden for softwaren, at de store opfindelser skal komme i de kommende år?

Ser man kritisk på den store mange apps, der findes til smartphones, er de næsten alle en mobil udgave af noget vi i forvejen kender fra stationære computere.

Enkelte apps skiller sig ud som fx det geosociale netværk Foursquare, der både bruger nettet og GPS’en til noget nyt. Et andet eksempel er den nye applikation udviklet af de danske spejderkorps, hvor smartphones bl.a. indgår i en tagfatleg, hvor mobilens mange sensorer kommer til sin ret.

Heldigvis sker der også noget på softwarefronten. D. 11. september lancerede Apple også den næste version af sit mobilstyresystem, og her er den største nyhed efter min mening at 3G videotelefoni nu bliver muligt.

Videotelefoni er der selvfølgeligt ikke meget nyt i, men måske kan det få større udbredelse, nu da Apple gør det nemmere for mange mennesker?

Det snedige ved videotelefoni er efter min mening ikke, at man kan se hinandens ansigter, men snarere at man jo kan rette kameraet alle mulige steder hen, og derved dele synsindtryk fra en fremmed by, fra et smukt museum eller fra babyens vugge.

Den meget hurtige udbredelse af smartphones har nok overrasket mange af os. En stor del af befolkningen bærer rundt et en stor mængde computerkraft sat sammen med alskens sensorer, kameraer og skærme skarpere end bogtryk. Nu mangler vi bare at finde på de fantastiske systemer, der skal binde alle disse muligheder sammen til noget, vi endnu ikke kan forestille os.

Flyvemaskinen er et godt eksempel. Selve flyvemaskinen var en sjov opfindelse i sig selv, men at et par hundrede dristige rigmænd i flyvningens barndom fløj rundt og nød udsigten fra deres fly, ændrede jo ikke meget ved verdenen. Det var først da hele systemet med lufthavne, bagageterminaler, meterologiske tjenester etc. blv opfundet, at flyvningen for alvor ændrede verden ved at gøre det muligt, nemt og billigt for de mange at komme hurtigt rundt i verden.

Så langt er vi ikke nået med de små personlige computere, som vi kalder smartphones. Vi mangler stadig smartphone-lufthavnen til at binde det hele sammen, og gad vide hvordan den kommer til at se ud? 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *