Dagens citat: Skak i bomberegn

Martin Bantz sejlede under begge verdenskrige. Under Anden Verdenskrig var han bl.a. kaptajn for det lille dampskib DAGMAR. I en aften februar var skibet ankret op i Themsen, hvor man ventede på lods ind til London. I sin beretning til konen om krigen skriver Bantz:

“Om natten var der et forfærdeligt bombardement, og en del af det faldt uhyggeligt tæt på os.

Winsløv og jeg spillede skak. De bombede jo fra stor højde, så der var ikke noget, vi kunne gøre. Det eneste vi havde om bord, var to gamle gangstergeværer og to marinerifler.

Når bomberne faldt rigtig tæt, kiggede vi på hinanden og sagde: “Den faldt sgu tæt på os!” Nu betyder det ikke , at bomberne ikke gjorde indtryk på os, for det gjorde de, og den der siger noget andet er både en pral- og løgnhals. Man bliver nemlig aldrig vænnet til tanken om at blive slået ihjel, hverken på den ene eller anden måde, men man kan styre denne vished mere eller mindre roligt.

Jeg vil derfor ikke sige, at jeg direkte var bange. Jeg havde en helt klar bevidsthed om, at jeg kunne få knaldet her og nu, men jeg havde også bevidstheden om, at det var der bare ikke noget at gøre ved. Man kunne håbe på det bedste, men fik man den, så fik man den. Derfor kunne man lige så godt spille skak, det holdt en i gang, og det virkede beroligende på de andre.”

Citat findes på side 60 i bogen Mellem bomber og torpedoer – i konvoj på Atlanten, redigeret af Kåre Lauring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *