Lysende klart….måske engang?

Fra den nye Iphone 4 med over 300 dpi

Mange af os kigger på et lysende net af billedpunkter hver dag. Vi har gjort det i mange år, og der er ingen tegn på at punktbeskuelsen har toppet, tværtimod køber vi flere og flere skærme både til hjemmet, til arbejdet og til brug på farten.

Når jeg ser tilbage på de mange år jeg efterhånden brugt en computer og tænker på hvilke opgraderinger til computeren jeg har været allergladest for, så er svaret ganske klart. Hver gang jeg har investeret i en ny skærm til computeren, har jeg glædet mig over den i lang tid derefter. Pludseligt stod alting lysende klart (igen!).

Nu er det så sket endnu engang. 🙂

Denne gang var det ikke min trofaste gamle computerskærm, der blev skiftet ud, men derimod min gamle Nokia-telefon, der blev byttet  til en funklende ny smartphone, nemlig en Iphone 4.

Iphone 4 bliver blandt andet promoveret af Apple ved dens såkaldte Retina Display, hvilket dækker over at skærmen har en meget høj opløsning i forhold til dens størrelse. Skærmen, der måler 3,5 tommer diagonalt rummer hele 960 x 640 pixels, hvilket giver et billede som jeg aldrig tidligere har set på en elektronisk dims.

Et teknisk begreb: Når man trykker bøger, blade etc så sørger man for at billeder og tekst rummer mindst 300 dpi, dvs. dots per inch. Det betyder ganske simpelt, at for hver tomme, 2,52 cm, trykkes der 300 punkter. Det gør trykket skarpt nok til at vores hjerne uden problemer ser billedet som et sammenhængende hele, og ikke bare en samling billedpunkter.

I de sidste mindst 15 år har vi alle brugt computerskærme med meget færre billedpunkter. På den 22″ skærm, jeg skriver på nu, rummer billedet 1680 pixels på tværs af skærmen. Siden de er fordelt over 47,5 cm, giver det en kvalitet på 89 dpi, altså under en tredjedel af bogtryk. Hvis man kigger nærmere efter på sin skærm kan man sagtens de mange små pixels eller billedpunkter, som danner billedet.

For at give et indtryk at hvordan det egentligt ser ud, har jeg sat mit kamera med et godt makroobjektiv i spil. På samme afstand har jeg fotograferet den samme tekst på henholdvis en 24″ Dell skærm, en Ipod Touch og endelig den nye Iphone 4. Resultaterne kan du se nedenfor.

Ipod Touch-520

Vi begynder med Ipod Touch, der har den samme skærm som findes på Apples Iphone 3G og 3GS. Da jeg købte apperatet for at års tid siden, blev jeg begejstret for den flotte og klare skærm, der havde hele 160 dpi.

Ovenfor ses teksten på startskærmen til ikonet, der fører til YouTube applikationen.

Iphone 4 tekst

Ovenfor ses det samme tekst på den nye Iphone 4. Jeg synes forskellen er tydelig ovenfor, men når man ser det på apperaternes skærme, er det slående hvor forskellige de er. Den gamle Ipod Touchs skærm ligner nu nærmest noget fra en Commodore 64 i sammenligning med den knivskarpe Iphone 4 display, der rummer hele 326 dpi!

Begge tekster ovenfor er i virkeligheden omkring 1 mm høje målt fra top til bund af e’et.

7 punkt Arial på en Dell 24" skærm

For at sammenligne med en computerskærm forsøgte jeg at ramme den samme skrifttype og størrelse på min gode gamle Dell 24″ skærm. Det er en dejlig klar og skarp skærm, som jeg har haft i mange år, og alligevel ser nærbilledet ud som ovenfor. Teksten er sat med 7 punkt Arial, som også er ca. 1 mm høj på skærmen.

Moralen af det lille forsøg må være, at det er på tide at skærmfabrikanterne begynder at oppe sig med hensyn til antallet af pixels på skærmen. I mange år har opløsningerne været de samme, mens computerne blev stærkere og stærkere og vores brug af computerne øgedes konstant.

Her vil den opmærksomme læser måske indvende, at nu er HD-formatet da ved at være udbredt på TV og er det da ikke godt nok? Jo, når man sidder langt fra skærmen er det fint, men kommer man tæt på, er det slet ikke skarpt nok.

Til sammenligning har en almindelig 22 tommer pc skærm i dag 1680 pixels på den lange led og 1050 pixels fra top til bund, også skrevet som 1680 x 1050. En 24 tommer skærm har lidt flere pixels, nemlig 1920 x 1200.

Et topmoderne, Full-HD tv på f.eks. 56 tommer har derimod kun en opløsning på 1920 x 1080 pixels. Det ser flot ud set fra sofaen, men skal den bruges til pc-brug, er det slet ikke nok. Til sammenligning har den nye Iphone 4 som sagt en opløsning på 960×640 pixels.

Personligt glæder jeg til at vi en dag kan købe gode skærme til skrivebordet med en ordentlig opløsning. Skærme meget større end ca. 25 tommer er ikke praktiske at arbejde ved, men en opløsning på omkring de 300 dpi vil gøre oplevelsen meget mere behagelig. For en 22 tommers skærms vedkommende vil det betyde en opløsning på ca. 5.600 x 3.500 pixel, hvilket overhovedet ikke er noget problem for moderne grafikkort.

Men, som altid, går den teknologiske udvikling aaaalt for langsomt! 🙂

Eller hvad mener du?

2 comments for “Lysende klart….måske engang?

 1. Emil M.
  7. October , 2010 at 13:20

  Hej Benjamin

  Jeg synes det er mærkeligt at du ikke har med i din betragtning, at man sidder væsentlig tættere med øjnene på sin iPhone 4-skærm end sin computerskærm, når du nu engang inddrager dette argument i slutningen af dit blog-indlæg. Dette gør, at jeg desværre ikke kan tage dette indlæg særligt seriøst, på trods af dit yderst velformulerede sprog og faglige indgangsvinkel. Du undlader simpelthen at se på forholdet mellem “kigge-afstand” fra skærmen, og så skærmens opløsning, hvilket jeg, som sagt, undrer mig meget over.

  Fortsat god dag.

  Venlig hilsen

  Emil M.

 2. Benjamin Asmussen
  8. October , 2010 at 9:18

  Hej Emil

  Tak for din kommentar.

  Du har ret i at betragtningsafstanden selvfølgelig er vigtig. Det er jo netop derfor at et Full HD tv ser så flot ud, selvom opløsningen og antallet af dpi er forholdsvis lav.

  Baseret på mine egne erfaringer synes jeg nu ikke der er den store forskel på afstanden man bruger en smartphone eller skærm i. Selvfølgelig har man telefonen lidt tættere på øjnene, men jeg er ofte generet af den ringe opløsning på skærmen selv om den er lidt længere væk fra øjnene.

  Også god dag til dig 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *