Fodnoter fra et Bogforum

Bogforum 2010 - Historieblog.dk

Så er det atter blevet tid til årets store bogcirkus, nemlig Bogforum 2010 i Forum på Frederiksberg.

Jeg er som regel så heldig, at jeg får en fribillet til arrangementet, så jeg plejer at slå vejen omkring og mærke stemningen, møde folk jeg kender og snuse efter gode tilbud. Fribilletten er mere og mere nødvendig, for i år var billetprisen hele 100 kr!

I år var der, ligesom de foregående år, fuldstændigt proppet med mennesker. Flere steder var det umuligt at komme frem og tilbage, og desværre er de ellers så pæne mennesker, der kommer til Bogforum, ikke kede af at skubbe og mase sig hårdt frem. 🙂

Bogforum 2010 - Historieblog.dk

Efter at have maset rundt i en times tid og sonderet tilbudsterrænet stod jeg på balkonen og kiggede ud over menneskehavet, mens jeg funderede over, hvad det egentligt er for et arrangement.

På den ene side er det jo tydeligvis en succes; masser af mennesker lægger vejen forbi og forfatteren i dusinvis fortæller om deres fag-og skønlitterære værker.

Men samtidig er det jo også, som man kan læse i denne uges Weekendavis (#45, 2010), en pengemaskine. Forum er privatejet og tager en meget høj pris fra forlagene. Prisen er endda så høj, at mindst et forlag ikke dukker op.

Efter min spadseretur fra vores hjem på Nørrebro og til Forum på Frederiksberg slog det mig også, at Bogforum i dén grad er en ghetto. Det er faktisk lidt anstrengende at gå rundt i de menneskefuldte gange og kigge på alle de andre besøgende, for de ligner allesammen en selv, ens forældre, kæreste, svigerforældre eller ens kolleger og gamle studiekammerater i så høj grad, at genkendelsens glæde næsten indfinder sig adskillige gange.

Stort set alle er gammeldanskere og velklædte i de forskellige typer uniformer, der bruges i miljøerne. Aldersspredningen er dog ikke så dårlig med en del større børn til stede, hvilket godt kan overraske.

En positiv tilbagevendende overraskelse ved Bogforum er den fantastiske mangfoldighed af bøger og lignende, som vores mikroskopiske sprogområde trods alt kan opbyde. Jeg smilede venligt til pigen på Dansk Politi-Idræts Forlag A/S‘s stand, ikke fordi emnet interesserer mig, men fordi jeg er glad for at der eksisterer et forlag, der beskæftiger sig med et så perifært emne. Jeg lyttede et øjeblik til den danske oversætter af den tyske og jødiske filolog Victor Klemperers bog LTI Lingua Tertii Imperii fra 1946 og nød tanken om, at selv den bog nu også var tilgængelig på dansk.

Det er meget tydeligt, at de er de små lidt skæve stande, der er spændende at besøge. De store forlags stande er så proppet med mennesker og bøger om mad, jægersoldater, mord og Bubber, at man risikerer forstoppelse, men heldigvis findes de gode fibre ude i hjørnerne.

Bogforum 2010 - Historieblog.dk

Til slut en tilståelse og en undskyldning til evt. fremtidige flyttefolk: Jeg kom til at købe 14 kg bøger 😉

De første 3,5 kg udgjordes af hvad jeg synes er det perfekte at købe ved et arrangement som Bogforum, nemlig en bibliografi, en bog om bøger. Det var John T. Lauridsens digre værk Samarbejde og modstand – Danmark under den tyske besættelse 1940-45, som på trods af sin efterhånden høje alder (den er fra 2002) staadig er en fortrinligt redskab for den besættelsesinteresserede.

De sidste 10,5 kg udgjordes af et firebindsværk, som jeg ikke havde set før, nemlig Træk af byudviklingens historie af Finn Barnow. Jeg blev specielt tiltrukket af bind 4,  Købmandens by – bysystemer og byarkitektur i det postantikke og førindustrielle Europa, der var illustreret med billeder og rekonstruktionstegninger af de mest fantastiske bygningværker.Ved nærmere studier i lænestolen herhjemme viser det sig, at forfatteren skriver forfærdeligt meget om, hvad Marx mener om det ene eller det andet, så værket kan ikke anbefales uden forbehold.

Den sidste fodnote fra årets Bogforum skal være, at det glædede mig at høre andre sprog end dansk passerende de forskellige stande med forfatterinterviews. Både norsk og engelsk hørte jeg og det er dejligt, hvis Bogforum kan komme lidt ud over vores hjemlige og meget lille andedam.

Hvad synes du om Bogforum i år?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *