Formidlingsteknikker I – Den jødiske dames kuffert

Formidlingsteknikker I - Den jødiske dames kuffert

For nylig besøgte jeg Berlin for første gang. Som museumsinteresseret måtte jeg naturligvis besøge det nye Jüdisches Museum Berlin, som alle taler om for tiden.

Det var på en gang vældig interessant og samtidigt lidt skuffende. Mere om det senere.

I denne lille artikel, som er planlagt til at være den første i en lang række med eksempler på formidlingsteknikker, vil jeg istedet fortælle om hvad de to på billedet ovenfor laver…

Når man ser andre fordybet i noget vækker det jo nysgerrigheden i en selv, så jeg måtte naturligvis hen og se nærmere. Det viste sig at være et læringsspil, placeret i noget der skulle ligne en stor gammel kuffert eller rejsekiste.

Kisten var placeret i et afsnit af udstillingen, der handlede om en jødisk handelskvinde ved navn Glikl bas Juda Leib eller Glückel von Hameln, der levede 1646-1724. Hun udmærkede sig ved at skrive grundige erindringer eller dagbøger, så vi derved kan få et spændende indblik i den hverdag hun har valgt at vise os.

Formidlingsteknikker I - Den jødiske dames kuffert

Ovenfor kan du se integrationen af skærmen i kassen med højttalere i låget. Skærmen var berøringsfølsom, og opgaven var at pakke for Glikl inden hendes kommende handelsrejse. Hun havde kun plads til 10 ting, men der var 16 at vælge imellem.

Undervejs kunne man læse om de enkelte ting og deres formål inden man flyttede dem med fingeren over i bagagen. Efter jeg havde valgt 10 ting der virkede fornuftige at tage med fortalte spillet mig at fire af mine valg var forkerte, og jeg fik mulighed for at ændre mit valg.

Jeg fik f.eks. lært at man ikke skal tage Toraen med på rejsen, mens koshersnacks til gengæld er en god idé, da det jo kan være svært at skaffe på rejse i 1600-tallet.

Mens jeg spillede blev jeg egentligt lidt irriteret på det simple spil, men nu nogle dage efter kan jeg se, at det er en af de detaljer fra museet som jeg husker allerbedst. Det virkede altså! 🙂

3 comments for “Formidlingsteknikker I – Den jødiske dames kuffert

 1. Tora
  19. February , 2008 at 16:50

  Men hvorfor blev du irriteret?

 2. Benjamin Asmussen
  20. February , 2008 at 15:09

  Fordi det var så simpelt, ja nærmest banalt…

  Som garvet computerspiller håbede jeg noget mere, flottere grafik, mere dybde i gameplayet og al den slags. Men alligevel virkede det jo ret effektivt… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *