Belgien i krig – et besøg på militærmuseet i Bruxelles

caravelle

For ny mand her på Historieblog er det en stor glæde at kunne lægge ud med en lille artikel om noget, der står både mit og Benjamins hjerte nær – museer om krig.

I begyndelsen af april havde jeg en dag at fordrive i Bruxelles, og som historiker og museumsmand så jeg mig naturligvis om efter museale tilbud.

Heldigvis havde turistbureauet på Grand Place et kort over samtlige byens museer, i øvrigt en idé man sagtens kunne tage op i København. Især var det dejligt, at kortet ikke var fyldt med henvisninger til McDonalds, H&M og andre “seværdigheder” i den stil.

Jeg valgte at se Musée Royal de l’Armée et d’Histoire Militaire, der ligger i en række store sale og haller lige ved den store bue, der markerer Belgiens 50’års jubilæum i 1880.

Bortset fra spændingen ved store våben spillede det også ind, at museet var gratis at besøge. Derved muliggøres et fleksibelt besøgsmønster, hvor man kan se lidt eller meget uden at føle sig forpligtet til at stæse rundt i timevis for at retfærdiggøre udlægget til entrébilletten. Det skaber grobund for spontane genbesøg. Jeg stæsede dog rundt i timevis. 🙂

Ved indgangen til udstillingen havde man placeret nogle plancher, der fortalt om museets arbejdsområder og indsamlingspolitik. Det var ganske spændende for en fagmand, men ikke specielt elegant. Generelt synes jeg dog, at det er en god idé at skabe en lille “metafortælling” om museets opgaver og rationaler. Museerne bliver nødt til at formidle alle de spændende aspekter af deres virksomhed.

forskningscenter
Planche om museets forskning

Museet var en sær blanding af gamle, og meget imponerende, opsætninger af krigsmemorabilia og en nyere afdeling med langt mere moderne formidling – begge dele var fascinerende.

De to store sale, der var anlagt i en let buende bevægelse og kranset med belgiske faner, var kitchede og fyldt op med buster af for mig ukendte belgiske krigshelte, men samtidig var der mange spændende våben.

stor_sal
Ret storladent…

I en sal lidt længere inde i det store kompleks var der en enorm samling af uniformer og våben fra Første Verdenskrig.

Det var virkeligt spændende for en dansker at se så meget fra en forfærdelig krig, der i den danske bevidsthed står lidt blegt i forhold til Anden Verdenskrig. Det er bestemt ikke tilfældet i Belgien, hvor hele områder blev maltrakteret af de evindelige skyttegravskrige. Uniformerne fra alle de krigsførende lande var meget interessante som vidnesbyrd om gamle nationale traditioner i ny forklædning.

Derefter gik min tur forbi en gård med kampvogne og videre ind i det der for mig var besøgets sprudlende højdepunkt, den store hal med flyvemaskiner. Alt fra Spitfires, over F 16 og Mirage til en Caravelle oppe under loftet! Det var ikke stor formidling, men fascinationselementet var ikke til at overse. Salen var fyldt med wow! og mon dieu c’est cool!  – mest fra mænd.

flyvemaskiner
Flyvemaskiner fra gulv til loft

Efter et tiltrængt hvil på toppen af triumfbuen, hvorfra der er en dejlig udsigt over byen, gik jeg videre til den nyere afdeling om Anden Verdenskrig. Udstillingen var nyindrettet og fremstod meget moderne, hvilket jeg naturligvis først så, efter jeg havde afleveret en syrlig kommentar om formidling i museets gæstebog.

Jeg gik så at sige âbaglæns gennem krigen og så bunkers indefra, landgangsfartøjer, strømme af flygtninge samt tre særprægede buster af Hitler, Mussolini og Stalin. Formidlingen lagde heldigvis vægt på krigens konsekvenser for civilbefolkningen og de menige soldater. Kriges kulturelle aspekter kunne godt have været opdyrket yderligere, men i forhold til mange andre militærhistoriske museer var det slet ikke galt.

landgang
Man forlod udstillingen via et (papmaché) landgangsfartøj

Da der var gået cirka tre timer blev jeg smidt ud, da museet lukkede. Jeg spurgte kustoderne, der i øvrigt udelukkende var ældre mænd, om museets manglende maritime samlinger. De måtte med skam melde, at der næsten intet var af den slags i hele Belgien – ærgerligt. Jeg har dog tidligere set et mindre søfartsmuseum i Antwerpen.

metabillede
Et underligt “metamaleri” af krigsveteraner på museum

Alt i alt var militærmuseet i Bruxelles en fryd for nørderne og drengerøvene, samtidig med at man havde omstillet dele af det store museum til nogle mere moderne formidlingsformer. Der var dog ikke ligefrem tale om revolutioner inden for eksempelvis 3-d visualiseringer og interaktivitet.

Af plusser kan nævnes den gratis adgang, gode massevirkninger og den store fokus på Første Verdenskrig, mens man godt kunne ønske sig flere refleksioner over krigen som hverdag og kulturelt fænomen. Desuden var det maritime indhold ganske enkelt pauvert.

flygtninge
Der er med god grund diskussion af dukker som udstillingsteknik, men denne flygtningestrøm var ret vellykket.

rimg0023.JPG
Sådan ser det ud, når man skal tekste på fire sprog – noget af en væg…

butik
En museumsbutik for nørderne

af Thorbjørn Thaarup

4 comments for “Belgien i krig – et besøg på militærmuseet i Bruxelles

 1. 12. May , 2008 at 11:55

  Sikkert et fedt museum for dem der er til krig og dertilhørende ødelæggelsesmateriel 😉 Dét er så ikke lige mig, der er målgruppen her, men din post fik mig til at tænke på om I kender og følher Harrys blog? Ellers vil jeg varmt anbefale den.

  Harry er soldat i WW1 og skriver hjem på sin blog – 90 år efter at de originale breve blev afsendt. Jeg har skrevet mere om det på min egen blog http://charlotteshj.wordpress.com/2008/05/06/harry-er-i-live .

  Hvornår er der nogen der skriver hjem fra Treårskrigen? Jeg er ihvertfald en sikker abonnine…

 2. Thorbjørn Thaarup
  12. May , 2008 at 16:50

  yes Рjeg er netop blevet introduceret til den. Det er en rigtig god id̩. Go Harry!

 3. Eirik
  26. October , 2008 at 13:36

  Det ser dæleme fedt ud! Jeg elsker også museer om krig, men det her slår da alt! Fed idé apropos med sådan en historieblog! All hail the nerds!

 4. Søren Jangaard
  12. May , 2016 at 18:39

  Jeg vil gerne aflevere en kommentar til ovenstående rejseoplevelser her fra maj 2016. Jeg tror ikke museet har ændret eller opdateret noget siden 2008. Støvet ligger tykt overalt og skilte med forklaringen er falmede (og kun skrevet på fransk/flamsk). Efter min mening kunne man lave et langt bedre museum på meget mindre plads ved at fjerne halvdelen af de udstillede fly og kanoner og fokusere langt mere på formidling. Et meget nørdet museum som kun kan interessere absolutte nørder. Entréen er på 5 € hvilket sammen med et minimum af besøgende formentlig fastholder museet i en dødsspiral som et vingeskudt fly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *