Galathea 3 med Kronborg om styrbord

Vædderen / Galathea 3 passerer Kronborg

Den 25.april 2007 fik inspektionsskibet VÆDDEREN Kronborg om styrbord, og afsluttede derved den tredje Galathea ekspedition. Nogle vil måske mene, at den først sluttede ved ankomsten til København med modtagelsen af dignitarer, men når et skib først har Kronborg om styrbord, er resten vel kun formaliteter..? 🙂

Den første ekspedition blev udsendt i 1845, hvor korvetten GALATHEA blev udsendt på ordre af kong Christian VIII med en lang række opgaver.

GALATHEA

På én gang skulle man sælge handelsstationerne Trankebar og Frederiksnagor til det engelske East India Company, samtidig med at øgruppen Nicobarerne skulle udforskes med henblik på at etablere en ny koloni der som konkurrent til det engelske Singapore. Samtidig skulle der indsættes konsuler i flere sydamerikanske havne og endelig også laves naturvidenskabelige undersøgelser undervejs.

Rejsen tog to år og to måneder og man bragte en stor mængde indsamlet materiale hjem til Danmark blandt andet indenfor felterne geografi, botanik, geologi, etnografi og zoologi. Blandt andet på grund af treårskrigens udbrud kort efter hjemkomsten i 1847 gik der op til 21 år før der blev kigget nærmere på materialet, så meget nåede at gå til grunde.

Med på rejsen var også tegnere, som noget nyt også var udstyret med tidlige fotografiapperater. Fotografierne er desværre ikke bevaret, men en række af tegningerne dannede grundlag for en særudstilling på Handels- og Søfartsmuseet i vinteren 2006/07.

GALATHEA

Korvetten, eller letfregat som typen også kaldtes, GALATHEA var opkaldt efter en figur i den antikke græske litteratur. I Ovids Metamorfoser optræder nereiden eller havnymfen Galathea, hvis navn betyder “den mælkehvide”. Flodånden Acis var forelsket i Galathea, og kærligheden var gensidig. Kyklopen Polyfem blev dog så jaloux på Acis, at han dræbte ham med en stor sten. Af sorg over sit tab gjorde Galathea Acis’ blod til en flod, der kom til at bære hans navn.

Sandsynligvis har Ovid brugt navnet Galathea i sin fortælling som en politisk satire over tyrannen Dionysos den Ældre af Syrakus, som havde en konkubine ved navn Galathea. Ikke desto mindre er det et godt navn til et skib, og klart at foretrække i forhold til hvad man ser nutidige danske orlogsskibe hedder. Hverken MAKRELEN eller LAXEN virker særlig frygtindgydende eller inspirerende! 🙂

GALATHEA 2

Efter 2. verdenskrig blev der igen udsendt en Galatheaekspedition. Et brugt britisk orlogsskib var indkøbt til formålet, og sejlede i 1950 ud for at vise flaget og lave dybhavsundersøgelser. Denne gang tog ekspeditionen ca. to år. Også her tog det lang tid for forskningsresultaterne at vise sig og blive publiceret i en lang række bøger.

Det hele kan også læses digitalt på Homepage of The Scientific Results of The Danish Deep-Sea Expedition GALATHEA 2. Det foreløbigt sidste bind, nummer 20, udkom i 2005, altså over 50 år efter ekspeditionen sluttede!

Galathea 3 med Kronborg om styrbordDen tredje ekspedition blev udsendt i august 2006 og blev af noget kortere varighed.

Da inspektionsskibet Vædderen skulle passere Kornborg skulle der naturligvis skydes salut af fra både slottet og skibet, som det var tradition før i tiden. Derfor sørgede jeg for af få fat i nøglerne til Kongetårnet (t.v.) for at tage nogle billeder af hele showet.

Fra tårnet var der en fremragende udsigt til både det ankommende skib og til Fyrtårnet, flagbastionen med kanonerne, Øresund og Helsingborg.

Artilleristerne var ankommet i god tid for at træne procedurerne for salutskydning, og stod nu klar og ventede på at VÆDDEREN kom nærmere.

Inden turen op i tårnet havde jeg kunnet følge med live på Google Earth præcist hvor skibet var nået til, og hvilken hastighed det sejlede med. Vældigt praktisk!

Vædderen / Galathea 3 passerer Kronborg

Det var en smuk dag at være oppe i tårnet på, men desværre en anelse diset. Langt over hovederne på os summede en irriterende helikopter. Mon den var fra TV2 News?

Galathea 3 med Kronborg om styrbord

Heldigvis kunne gamle Kronborg slå igen.. 🙂

Kort efter begyndte kanonerne at brage:

Vædderen / Galathea 3 passerer Kronborg

Efter sigende skulle der være et helt kilo krudt i hver kanon. Det var i hvertfald en imponerende lyd, også lidt efter selve skuddet, hvor lyden kunne høres igen efter at have rullet de fire kilometer over Sundet og blive reflekteret på den svenske kyst.

[youtube width=”520″ height=”428″]ehw6mzNrUVQ[/youtube]

Jeg tog også en video af saluteringen, som jeg håber især nuværende og tidligere ansatte på Orlogsmuseet vil sætte pris på. 🙂

Videoen blev desværre blev en smule for stor til YouTube. Derfor måtte jeg redigere den lidt, så den passede, men det satte den grimme tekst midt i billedet. Når jeg finder et bedre gratis program til at redigere i Quicktime filer, bliver den lagt ud igen.

Vædderen / Galathea 3 passerer Kronborg

Som det ses, blev VÆDDEREN fulgt af en række små både.

Galathea 3 med Kronborg om styrbord

Efter salutteringen var afsluttet forlod artilleristerne på ordnet vis Flagbastionen med fanen højt!

Vædderen / Galathea 3 passerer Kronborg

VÆDDEREN sat gang i maskineriet igen og begyndte at sejle afsted mod København.

Den tredje Galathea ekspedition har været fulgt tæt af medierne. Man kunne undertiden have sine tvivl om ekspeditionens formål var videnskabeligt eller at give den altædende altid-sulte mediemaskine noget at æde. Når man ser på listen over forskningprojekter, ser der dog ud til at være mange spændende projekter, der blev påbegyndt om bord.

En kendt komiker, der var ombord under en del af sejladsen, har ellers kritiseret togtet og videnskaben for at være kedelig. Men det er vel ikke videnskabens opgave at være umiddelbart underholdende eller endda grinagtig for folk uden forudsætninger?

Formidling er en god ting, som man næsten ikke kan få for meget af, men den bør jo bygge på seriøs forskning, og det tager altså tid, koster penge, og kan virke kedeligt for uindviede. Sådan er det!

Hvad mener du?

Vædderen / Galathea 3 passerer Kronborg

5 comments for “Galathea 3 med Kronborg om styrbord

 1. 1. May , 2007 at 9:28

  Hej Benjamin
  Flotte billeder af VÆDDEREN! Kan MAB få en kopi?

  Mvh Søren Nørby

 2. BA
  1. May , 2007 at 9:39

  Hej Søren

  Det kan vi sagtens finde ud af. I kan også få videoen i den originale kvalitet, hvis det kunne friste… 🙂

  Ring til mig på museet, så finder vi ud af det.

 3. 24. May , 2007 at 21:49

  Hej Jakob,

  RESPEKT – godt at se YouTube på en seriøs dansk historieblog! (kan du forklare mig hvorfor der står at det er en trialversion? Det gør der da ikke, når jeg bruger YouTube?)

  Og forresten, kender du http://digitalemuseer.blogspot.com 😉 Her kunne det være fedt at høre, hvis du har nogle overvejelser om, hvorfor du har lagt denne her på din egen blog og ikke på museets web..?

 4. BA
  25. May , 2007 at 14:09

  Hej Charlotte

  YouTube er virkeligt godt til videoer, så man slipper for at belaste sin egen server med de store filer. Grunden til at der står Trial version over det hele er at YouTube kun tillader videoer op til 100 Mb. Da min video fyldte 103Mb, blev jeg nødt til at forkorte den lidt i et demoprogram. Hvis nogen kender et godt gratis program, der kan redigere MOV-filer, hører jeg meget gerne om det.

  Jeg skiver gerne et indlæg på Museer og digitalisering ved lejlighed, for jeg har faktisk gjort mig lidt tanker om hvorfor indlægget skal ligge her og ikke på museets hjemmeside.

  Mvh
  – Benjamin

  PS: Jakob, det er ham der skriver http://www.forskerblog.dk 🙂

 5. 2. August , 2007 at 18:35

  Hej B 😉

  Fine billeder og film!

  Kender du videohelp.com? En anden muliged var nemlig at konvertere MOV til et andet format som f. eks. XP’s Moviemaker (eller hvad du nu bruger til at flikke filmen sammen med) kan håndtere.

  Prøv f. eks. Super – http://www.erightsoft.com/SUPER.html#Dnload. Siden ser lidt suspekt ud måske, men jeg af egen erfaring at den fungerer glimrende!

  En anden muliged er Avid Free DV (som jeg ikke kender, men som ser ud til at kunne klare opgaven) – http://www.avid.com/products/freedv/index.asp

  Vh.
  -Rune

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *