Funklende nyt: DieselHouse

DieselHouses facade

Københavns nok nyeste udstilling er det privatejede DieselHouse, der ligger i en tilbygning til H.C. Ørstedsværket.

Dieselhouse åbnede i maj 2006 som et samarbejde mellem MAN B&W og Københavns Bymuseum, og afløser det gamle B&W museum, der havde til huse på Christianshavn.

DieselHouse

Inde i en tilbygning til H. C. Ørstedsværket i det sydvestlige København ligger verdens engang største dieselmotor fra 1932. Den blev bygget til at hjælpe værket ved spidsbelastninger og var driftsklar frem til 2003.

Den store motor er centrum for det nye museum, og den er i sig selv værd at besøge museet for.

DieselHouse

Jeg fik desværre ikke taget et totalbillede af motoren, da den er så kæmpestor, så man må nøjes med detailbilleder.

DieselHouse Den store motor stod oprindeligt alene i den store hal, der var bygget til formålet, men har nu fået selskab af flere andre maskiner.

Til højre ses et par frivillige arbejde på B&Ws første dieselmotor fra 1904.

Motoren, der har 40 hestekræfter, blev brugt til at producere elektricitet i næsten 40 år, inden den blev en del af det nye B&W museum på Christianshavn i 1943.

Efter at have overstået den første benovelse over den store dieselmotors størrelse, kan man gå ovenpå, hvor der på opfordring startes en film med mere på et par store fladskærme.

DieselHouse

Samtidig med at filmen kører, skulle en projektør efter sigende oplyse udvalgte dele af motoren, så man vidste hvilke områder der blev talt om. På en smuk solskinsdag var det dog ikke til at se, da bygningen har meget store og høje vinduer.

Efter filmen kommer man videre til tre indskudte dæk med udstilling af mindre genstande.

DieselHouse

De aflange rum er fyldt op med store glaskuber med mange genstande i. På plancher på glasset og ved ydervæggene fortælles historien om teknologiudvikling og B&W i et lækkert moderne design.

DieselHouse Umiddelbart virkede det som om, at kubernes indhold var placeret efter et princip om at de detaljerige genstande var placeret tæt ved beskueren, mens de grovere genstande var placeret tættere på kubens centrum, og det virkede ret godt.

Det kan ellers godt være et problem ved de meget store montrer, at man ikke kan se mindre genstande ordentligt, som f.eks. i Det kongelige Biblioteks åbningsudstilling i deres nye Montana-sal, hvor bøgerne i udstillingen flere steder var placeret meget langt fra glasset, oven i købet i en meget dunkel belysning, så det var helt umuligt at se, hvad det drejede sig om.

Udstillingen i det nye DieselHouse rummer ellers flere formidlingstekniske lækkerier, som f.eks. de mange skærme, der er fuldstændigt integreret i plancherne. På skærmene står overskrifter man kan trykke på, hvorefter en kort film på 1-2 minutter går i gang. Der er speak på filmen, samt en nedtælling til hvornår den er færdig, hvilket efter min mening er en strålende ting, da det så nemt liiige at blive stående de sidste 50 sekunder til filmen er færdig.

Perfekt til den travle museumsgæst! .-)

DieselHouse

I det hele taget fremstår udstillingen meget lækker og moderne, hvilket nok også skyldes at MAN B&W har skudt en stor pose penge i projektet for at kunne bruge museet som en del af deres virksomhed til fremvisninger, møder, etc.

DieselHouse Undervejs i de indskudte dæk har man en flot udsigt over motoren og hallen, og det er virkeligt et smukt rum med antydning af kirkerum med de høje vinduer.

Hallen og motoren er holdt i klare farver, der passer flot til motorens lidt støvede blågrønne farve og mange detaljer i messing.

Hvis man er amatørfotograf som jeg, giver det en ekstra dimension på besøget, da der er masser af flotte detaljer for den opmærksomme observatør. De sidste to billeder viser et par af detaljerne.

Det er blevet et spændende og flot museum ved H. C. Ørstedsværket, og oven i købet er der gratis adgang, også den første søndag i hver måned, hvor den store dieselmotor startes. Jeg har ikke oplevet det endnu, men glæder mig til det.

Detalje fra Dieselhouse

Det virker som om de ansatte til den daglige drift er tidligere værftsarbejdere fra B&W, og det giver en ekstra dimension ved når man spørger til f.eks. motorerne, da man kan mærke at der ligger erfaring bag svaret.

Detalje fra Dieselhouse

På hjemmesiden kan man se, at DieselHouse også skulle rumme et arkiv, som er under organisering, men jeg har endnu ikke brugt det. Mange arkivalier og sager fra det gamle B&W blev vist også fordelt mellem diverse museer, herunder Københavns Bymuseum og Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg.

9 comments for “Funklende nyt: DieselHouse

 1. 16. April , 2007 at 17:39

  Hej Benjamin,

  Har du noget om besøgstallet? Beliggenheden er jo ikke helt optimal. Og har de fået organiseret en skoletjeneste?

  Venlig hilsen

  Jakob

 2. 17. April , 2007 at 19:22

  Flere historikere på bloggene! Fedt. Glæder mig til at følge den. Mvh, Thomas

 3. 18. April , 2007 at 15:03

  Hej Benjamin

  Tak for sidst! Fin blog du holder dig – jeg er især begejstret for dine fotos! Thumbs up – herfra 😉

  -Rune

 4. 23. April , 2007 at 17:18

  Hej Benjamin,

  Jeg kan kun tilslutte mig parolen om flere historikere ( – OG kulturhistorikere) i blogosfæren. Personligt så jeg også gerne nogle flere kvinder, men med tanke på hvem der har kommenteret, så er dette nok ikke forummet 😉 (Jeg skal i øvrigt ikke kaste med sten, min egen er en rigtig pigeside…og ikke særligt hardcore)

  Jeg synes også dine fotos er fede – helt kunstneriske… og jeg gad også godt høre om besøgstallet for DieselHouse, hvis du véd det. Det ligger jo ikke ligeved alfarvej..?

 5. Anne O J
  26. April , 2007 at 9:47

  Kære Benjamin,
  Her en kommentar fra endnu en kvinde.

  Jeg vil også blot ønske dig tillykke med bloggen – hvor er du innovativ!

  Jeg glæder mig til at følge bloggen fremover og se flere af dine blændende fotos…

  Mvh Anne

 6. BA
  28. April , 2007 at 23:31

  Tak for roserne. 🙂

  Jeg har ikke hørt noget om Dieselhouses besøgstal, men placeringen er nok noget af en udfordring. Hvis jeg hører noget, opdaterer jeg indlægget.

  Ang. skoletjeneste, så har Københavns Bymuseum etableret et forløb på Dieselhouse, men jeg ved heller ikke hvor velbesøgt det er endnu.

 7. Bo V. Pedersen
  4. January , 2008 at 23:31

  Kære Benjamin.

  Jeg får gæster i weekenden og ville gerne vise dem opstarten af dieselmotoren på søndag. Hvornår er det?

  Mvh Bo

 8. Benjamin Asmussen
  5. January , 2008 at 1:58

  Hej Bo

  Ifølge deres hjemmeside startes motoren kl. 11. God fornøjelse! 🙂

 9. 20. November , 2011 at 17:07

  Det at høre den store dieselmotor fra 1932 blive startet er en oplevelse. 30 november 2011 12:30 er der en mulighed. Man skal blot have en form for høreværn, larmen er enorm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *