At blogge

Kirkesangerfigur fra Kronborg Slotskirke

I dag modtog jeg en email fra en historiestuderende, der havde nogle spørgsmål om det at blogge, efter han havde læst om min blog i bladet Alt om Historie.

Da jeg gik i gang med at svare ham, gik det op for mig, at svaret jo ligeså godt kunne stå her. 🙂

En weblog er subjektiv, og man bestemmer fuldstændig selv hvad den skal indeholde.

Ordets anden del “log” stammer fra det lille stykke træ, en sømand ombord på et skib kunne smide i vandet, for på den måde at vurdere skibets hastighed i forhold til vandet. Senere kom ordet “log” til at dække et skibs “dagbog”, og herfra er det blevet forenet med “web”, altså en dagbog på nettet. Ganske som en gammeldags dagbog kan indeholde lige hvad man lyster, kan en netdagbog eller blog det naturligvis også.

Mit udgangspunkt for at begynde at skrive en blog om historie og meget andet var, at jeg har en masse meninger om sager inden for mit fag, og for ikke (kun 🙂 ) at trætte folk omkring mig med det, besluttede jeg at begynde at skrive en blog. Samtidig tager jeg også en masse billeder, de fleste steder jeg besøger, så en blog ville også give mulighed for at vise de bedste af dem frem.

Hvilke standarder den skal overholde bestemmer man også selv. Kildehenvisninger er altid en god idé, og er nemme at lave med links, men skriver man om sine egne synspunkter om løst og fast, som jeg for det meste gør, er det staks vanskeligere at henvise til noget.

Vil man skrive deciderede videnskabelige artikler, synes jeg at de snarere fortjener at komme i et tidsskrift. Blogs er især velegnede til personlige synspunkter, men som sagt bestemmer man selv. Selve blogsystemet WordPress, som Historieblog.dk er skrevet i, er iøvrigt også så fleksibelt at det kan bruges til næsten alle slags hjemmeside. Jeg bruger selv WordPress i mit job på Handels- og Søfartmuseet, hvor jeg er ved at lave en undervisningshjemmeside om navigation.

Man kan tænke længe over hvad man vil med en blog, og det er naturligvis fornuftigt. Man kan også bare gå i gang og glæde sig over blogsystemernes fleksibilitet til at opdatere menusystemer og kategorier dynamisk, så man kan skabe nye sammenhænge jo længere man kommer med arbejdet med bloggen. Med lidt held ser det hele velovervejet og gennemtænkt ud efter et stykke tid… 🙂

Weblogs er en del af det nye begreb Web 2.0. Hovedidéen i Web 2.0 er at det ikke er ejeren af siden, der skaber alt indholdet, men at brugerne af siden er med til at skabe siden. Et af de mest ekstreme eksempler er fotosiden Flickr.com, der reelt intet indhold har udover de billeder og kommentarer som brugerne selv har uploadet.

En blog indeholder naturligvis en række monologer fra skaberen af sitet, men ofte er kommentarerne fra læserne mindst lige så spændende. Hvis man kan skabe en blog, der er så interessant at brugerne begynder at debatere i kommentarfeltet til ens indlæg, er man efter min mening nået langt.

Derfor er det også kun en fordel jo flere der begynder at blogge inden for samme emner. Så kan man henvise til hinanden og forholde sig til hinandens indlæg via skamros, nedsabling eller noget der imellem. 🙂

Kronborg synker!

Efter min mening må en blog gerne indholde lidt skæve vinkler på verden, ens fag og måske endda job. Der er ingen formelle krav, ingen eksamen og det koster heller ikke rigtigt noget. Så har man lyst til det, er det bare at gå i gang. Det værste der kan ske er, at ingen læser ens skriblerier… 🙂

Spørgerens, der satte mine blogovervejelser igang, er vistnok allerede begyndt at blogge på siden Historiestuderende87. Held og lykke, jeg glæder mig til at læse med! 🙂

2 comments for “At blogge

 1. 11. November , 2007 at 0:28

  Hej Benjamin

  Først og fremmest siger jeg tusind tak for at have brugt tid på at besvare min mail. Din besvarelse vil være en stor hjælp i min kommende blogning.

  Dog har jeg (hvis jeg har gjort det korrekt) låst den af, således at folk ikke kigger forbi forgæves..Men jeg vil se om jeg kan få skrevet et kort indlæg om et par billeder, som jeg fik taget fra min tur til Istanbul 2007.

  Venligste Hilsner,
  Havva

 2. Ane
  28. November , 2007 at 11:24

  Hej Benjamin! Rart at møde endnu en historiker, der blogger. Jeg er meget enig i dine betragtninger her, og vil straks linke til dig ovre hos mig på http://bysted.smartlog.dk/
  Venlig hilsen
  Ane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *